Greyhounds – lär känna hunden

Rasen greyhound är en typ av vinthund och kan sägas vara den typiska i rasen som de flesta tänker på när de hör ordet vinthund. Greyhounds historieskrivning börjar när de ankom till de brittiska öarna med romarna någon gång runt år 43e.Kr. Under historien har rasen ofta använts som jakthundar, främst på små bytesdjur såsom hare och kanin. De anses vara vänliga till lynnet och utgöra utmärkta sällskapshundar. De lever ett relativt långa liv ocschafer-dog-1615864_960_720h anses vara friska hundar. En intressant kuriositet hos rasen är att den till skillnad mot sina hundkamrater, som använder nosen, i första hand använder synen för att jaga.

Sedan tidigt 1900-tal fram till idag används de ofta som tävlingshundar, först och främst inom racing. Och goda förutsättningar för detta har de, greyhounds. De räknas som den absolut kvickaste hundrasen och kan komma upp i hastigheter runt 70 kilometer i timmen. Precis som för mänskliga atleter så är karriären sällan någonting som pågår hur länge som helst. En riktigt duktig tävlingshund kan förvänta sig ett liv som avelshund efter fullgjord idrottskarriär. Många lever ut sina liv som, får man hoppas, lyckliga sällskapshundar. Det finns en mängd stiftelser och föreningar, framför allt i Storbritannien, som tar hand om pensionerade greyhounds och försöker hitta nya hem åt dem.

Inom populärkulturen kan man se greyhounds lite varstans. Här följer några få exempel. En av de mest kända är greyhounden Santa’s Little Helper som är familjen Simpsons hund. Inom musiken kan man se dessa hundar på Blur’s album “Parklife” från 1994. Mer nyligen figurerade hundrasen både bokstavligt i titeln och i musikvideon i Swedish House Mafias “Greyhound”. Hunden sägs vara människans bästa vän. Det är kanske inte så förvånande att en hund som i gamla tider gjorde människor mätta och som i moderna tider gjort en del människor rika har fått en såpass prominent plats i populärkulturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *