Australisk greyhound racing och betting

Att betta på hundar och greyhound racing är väldigt populärt i andra länder, inte minst i Australien, England och på Irland. I Sverige började Svenska spel satsa på sporten i början av 2000-talet när man byggde så kallade rikspelsbanor, men de lade ner spelmöjligheterna efter ungefär fem år. Trots TV-sändningar från både Sverige och England samt stora satsningar på att magreyhound-racing-1024x681rknadsföra greyhound racing så gick det inte riktigt hem bland spelarna, i alla fall inte tillräckligt för att det skulle anses ekonomiskt försvarbart.

Den som ändå vill spela på greyhound racing från Sverige kan göra det hos till exempel William Hill eller Garantilotto, med flera. Det finns ofta möjligheter att se lopp i realtid, live, via olika spelsajters hemsidor. I dagsläget kan man spela på internationella lopp och på race i England samt på Australian Greyhound Racing i Wentworth Park i Glebe (Sydney), Launceston (Tasmanien), Sandown Greyhounds i Melbourne och Grafton i New South Wales. Men det finns också stora racingarenor i Perth (Cannington Raceway), Angel Park i Adelaide (Greyhound Park) och i Albion Park i Brisbane.

I Australien finns det i princip hur många spelmöjligheter som helst då det arrangeras så många som 40 000 lopp under ett år och det är drygt 300 000 greyhounds som deltar. Betting på greyhound racing är att betrakta som en icke obetydlig aktör i spelindustrin, där den liknas vid hästkapplöpning, dock utan att vara lika lönsam. Det finns 65 kapplöpningsbanor runt om i Australien och de större städerna har åtminstone en vardera. Branschen har emellertid uppmärksammats av djurrättsorganisationer och media till följd av hur hundarna behandlas då de ofta avlivas när de inte längre springer in några pengar, eller presterar dåligt. Det har också uppmärksammats att tränare olagligt använder levande djur såsom kaniner, katter och griskultingar för att hetsa hundarna att springa snabbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *