Är det bara greyhounds som får delta?

Greyhounds är den i särklass vanligaste rasen du hittar inom hundkapplöpning och en anledning till det är att den är skapad för att springa långt och snabbt, den har flexibla muskler och en kroppsform som gör att den snabbt kan ta sig fram i de flesta typer av terräng. De flesta som sysslar med hundkapplöpning har just greyhounds men det är även vanligt att man finner aWhippet_runningndra hundar på banan. En del lopp har strikta regler om att endast greyhounds får delta, detta för att man vill att det ska vara jämna villkor mellan alla hundar som deltar. Detta gäller dock långt ifrån alla lopp och faktum är att en hund som kan springa snabbt, ja, det är en hund som kan springa snabbt. Därav kan den även vara lämplig för att delta i hundkapplöpning. Vanligtvis kommer det att röra sig om någon form av vinthund, varav greyhounds är en.

Andra raser du vanligtvis finner på de olika tävlingsbanorna runt om i landet utöver just Greyhound är Saluki, Podengo portuges, podenco ibicenco, magyar agar, italiensk vinthund, irländsk varghund, galgo espanol, faraohund, cirneco dell’etna, borzoi, azawakh och afganhund. Vinthundar är generellt mycket snabba hundar som finns många olika storlekar och ofta används till att jaga snabba djur. Alla greyhounds används inte till hundkapplöpning, det är minst lika vanligt att man köper en greyhound för att man vill ha en trogen jaktpartner. Just jaktinstinkten är viktig i hundkapplöpning.

Det är därför man använder sig av en elektrisk hare för att trigga hunden att springa, vinthundar har en mycket naturlig jaktinstinkt då de har blivit avlade till jakt på snabba djur, dessutom triggas deras jaktinstinkt visuellt. Så de triggas lätt av den elektriska haren. Detta var några skäl till varför olika typer av vinthundar är mycket lämpliga när det kommer till hundkapplöpning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *